![Forum Miasto Chełm Strona Główna](http://images29.fotosik.pl/169/67f77d1158b52686.gif) |
Miasto Chełm Chełm
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jojek0808
V.I.P.
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: internet
|
Wysłany: Pią 16:44, 13 Kwi 2007 Temat postu: Jak zrobić laske i kisić ogóra :D |
|
|
Jak zrobić laskę
Bardzo niewiele osób w Polsce potrafi dobrze zrobić laskę. Poza tym jest to czynność znacznie bardziej pracochłonna, niż się powszechnie uważa
Jeśli chcesz zrobić laskę sobie - zastanów się dwa razy. Pozwól raczej, żeby zrobił ci ją ktoś inny. W gruncie rzeczy jedyny sens robienia laski leży w ilości - im więcej, tym bardziej się opłaca. Trudno jest jednak znaleęć kogoś, kto przyzna się, że z tego żyje. Nieliczni profesjonaliści zazdrośnie strzegą szczegółów robienia laski. Jeśli i ty chcesz spróbować, postępuj wedle poniższych wskazówek.
1. Tajemnica dobrej laski (podobnie jak np. dobrego loda), leży w jakości surowców. Dlatego powinieneś zacząć od wizyty w tartaku, by wybrać odpowiednio sezonowane drewno, czyli drzewo ścięte kilka miesięcy temu i właściwie magazynowane. Najlepiej bukowe.
2. Etap drugi to cięcie drewna na długie, wąskie kawałki. Zrobią to dla ciebie w tym samym tartaku.
3. Z kawałków drewna na specjalnej maszynie (tzw. drążarce) uformuj kije. Drążarki, podobnie jak porządnie zrobione laski, należą już do rzadkości. Trudno je kupić, stąd ich cena ma charakter wyłącznie umowny. Na drążarce ustawia się rozmiary laski. Maszyna zrobi ci kije o żądanej długości i grubości.
4. Twarde kije poddaj następnie zmiękczaniu w parniku - podgrzewanym pojemniku z parą wodną. Parowanie sprawia, że kij staje się elastyczny i można wygiąć go w laskę. Długość parowania jest tajemnicą zawodową ludzi i instytucji żyjących z robienia lasek. Będziesz więc musiał poeksperymentować, żeby wiedzieć, kiedy kij wyjąć.
5. Gięcie kija na giętarce to już tylko formalność. O giętarkę jest nieco łatwiej niż o drążarkę, ale i tak trochę kosztuje. Można uznać, że laska wygięta to właściwie już laska zrobiona.
6. Po wygięciu włóż laskę do pieca, żeby ją wysuszyć. Znów musisz sam wyczuć, kiedy laskę wyjąć. Nie ma nic gorszego niż zbyt sucha laska.
7. Odpowiednio wysuszoną laskę poddaj zabiegom kosmetycznym
- wygładzaniu na szlifierce i bejcowaniu na dowolny kolor.
8. Wysuszywszy pomalowaną
laskę, nadaj jej ostateczny połysk, zanurzając w lakierze. Pamiętaj,
żeby nie przesadzić. Zbyt gruba
warstwa lakieru na lasce wygląda obciachowo.
9. Wreszcie na końcówkę laski załóż gumkę. Najbardziej trendowe są, jak wiadomo, gumki czarne.
10. Jeśli jest to pierwsza laska, jaką zrobiłeś w życiu, masz wyłącznie powody do radości - jakoś to poszło, nie było tak strasznie, a poza tym następne laski na pewno wyjdą ci jeszcze lepiej.
Konsultacja: Damian Tyl z Firmy
Produkcyjno-Handlowo-Usługowej
,,Lasex'' z Częstochowy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
jojek0808
V.I.P.
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: internet
|
Wysłany: Pią 16:45, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Jak kisić ogórek
Gdy zrobisz to po raz pierwszy, staniesz się prawdziwym mężczyzną
Najważniejszy jest rozmiar ogórka. Zbyt mały lub zbyt duży sprawia same problemy. Najlepiej, jeśli dysponujesz średniej wielkości młodym, zdrowym i nieuszkodzonym. Ważny jest też kształt. Jak twierdzą eksperci: ,,prosty najlepiej wchodzi i układa się''. A, jeszcze jedno: nie będziesz przecież kisił sam. Upewnij się, że twoja partnerka ma akurat ochotę na tę czynność.
1. Wybierzcie razem otwór, przez który będziesz wsuwał ogórek. Zbyt ciasny i suchy może powodować otarcie skórki bądę jeszcze poważniejsze uszkodzenia. Tego przecież nie chcesz.
2. Higiena przede wszystkim. Zacznij od dokładnego umycia swojego ogórka oraz miejsca, w które masz zamiar go włożyć. Poproś partnerkę, by potraktowała to miejsce wrzątkiem albo przynajmniej gorącą wodą z mydłem.
3. Teraz skup się. By kiszenie ogórka sprawiło wam radość, poproś, by
twoja dziewczyna wymościła miejsce
kiszenia łodygami kopru, chrzanem, czosnkiem i gorczycą, a także liśćmi dębu i porzeczki. Perwersja? Nie! Dzięki temu twój ogórek pozostanie twardy o wiele dłużej niż zwykle!
4. Wsuń ogórek przez otwór.
5. Teraz potrzebujesz naprawdę mocnych nerwów. Włożonego ogórka zalej zimną solanką (5 dag białej soli na 1 l przegotowanej wody), tak aby przykryła go całkowicie.
6. Na otworze, przez który wepchnąłeś ogórek, połóż kawałek wygotowanego płótna, następnie jakąś pokrywkę. Całość dociąż kamieniem. Brzmi to jak fragment pamiętników markiza de Sade, ale uwierz nam, wszyscy tak robią.
7. Ogórek najlepiej kisi się w ciepłym (temperatura 18-20 st. C) i ciemnym otoczeniu. Przez cały czas ma być pokryty zalewą. Jeśli ma zbyt sucho, nic dobrego z tego nie wyniknie (może np. spleśnieć). Po kilku dniach - voilť, twój ogórek jest zakiszony. (mj)
Konsultacja: Mariusz i Ryszard Czwiertnia z przedsiębiorstwa ,,Admar'', producenta i sprzedawcy przetworów kiszonych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
jojek0808
V.I.P.
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: internet
|
Wysłany: Pią 16:53, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
jojek0808
V.I.P.
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: internet
|
Wysłany: Pią 17:01, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Czego to w kurierze nie napiszą
Fatalna pomyłka- Chciał uciąć łeb kurczakowi
BUKARESZT. Pewien starszy Rumun, który wybiegł przed dom w bieliźnie, żeby nożem uciąć łeb hałaśliwemu kurczakowi, nie dającemu mu spać, pomylił ptasią szyję ... z własnym penisem.
67-letni Constantin Mocanu trafił na ostry dyżur do szpitala, mocno krwawiąc. Zdumionym lekarzom przyznał się do pomyłki, a potem powiedział ze smutkiem: ”Ciachnąłem (...), a wtedy pies podbiegł i zeżarł go”.
Krwawienie udało się zatamować i życiu Mocanu nic nie zagraża. Na temat kurczaka starszy pan wolał się nie wypowiadać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
cocainkaa
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: .. z pokoju ;p
|
Wysłany: Pią 18:50, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
To mój pies moze mysli, ze sie nazywa "nie żryj tego" ? albo "nie gryz" ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
tjw7
Nowicjusz
Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 0:10, 19 Gru 2007 Temat postu: dobre |
|
|
dobre to uśmiałem się do łez
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
kryspinka
Nowicjusz
Dołączył: 25 Sie 2017
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Śro 9:51, 30 Sie 2017 Temat postu: |
|
|
o matko co za opis
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|